Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Våra kunder älskar våra växter

Våra favoritrecensioner

Prisöversikt

Filtrera dina val
Prakthäggmispel 125 150 175cm C25

Prakthäggmispel 125cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
1

10

1740 kr

20

1653 kr

30

1619 kr

40

1566 kr
Prakthäggmispel 125 150 175cm C25

Prakthäggmispel 150cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
1

10

1800 kr

20

1710 kr

30

1674 kr

40

1620 kr
amelancier lamarckii c2

Prakthäggmispel 40cm Kruka

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
100
Antal per meter
5

100

72 kr

150

65 kr

250

62 kr
amelancier lamarckii c2

Prakthäggmispel 60cm Kruka

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
5

100

102 kr

150

92 kr

250

87 kr
Prakthäggmispel 60cm C5

Prakthäggmispel 60cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
25
Antal per meter
4

25

288 kr

50

274 kr

75

268 kr

100

260 kr
Prakthäggmispel 80-100cm c7.5

Prakthäggmispel 80cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
25
Antal per meter
3

25

306 kr

50

291 kr

75

285 kr

100

276 kr
Prakthäggmispel 80-100cm c7.5

Prakthäggmispel 100cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
25
Antal per meter
3

25

342 kr

50

325 kr

75

319 kr

100

308 kr
Prakthäggmispel 125-150cm C7.5

Prakthäggmispel 125cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
20
Antal per meter
3

20

426 kr

30

405 kr

40

397 kr

50

384 kr
Prakthäggmispel 125-150cm C7.5

Prakthäggmispel 150cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
20
Antal per meter
3

20

468 kr

30

445 kr

40

436 kr

50

422 kr
Prakthaggmispel 150-250cm

Prakthäggmispel 250cm Färdighäck

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
4
Antal per meter
0.5

4

6960 kr

8

6612 kr

12

6473 kr

16

6264 kr
Produktbeskrivning
I korthetPrakthäggmispel är en attraktiv lövprydd häck med små till medelstora häckplantor.
VinterhårdhetMycket härdig, ner till – 34°
TillväxtLöst upprätt, vidare när den blir äldre
Höjd (10 år)250 - 300 cm
LövBred oval, mörkt gröna, 3-7 cm
Tillväxthastighet30 - 60 cm per år
VinterskrudLövfällande. Häcken ändrar färg på hösten – löven skiftar till orange och rött innan den tappar sina löv mellan november och februari varje år.
GiftigNej
LjusbehovHelst full sol, halvskugga
Max höjd 500 cm i höjd och 250 cm i bredd
TillämpningPrakthäggmispel som används som häckväxt kan växa upp till 5m höjd men är vanligen beskuren till en höjd på runt 2,5-3,5 m. Även känd som June Berry eller Snowy Mespilus. Blommar i början av våren och växer naturligt kompakt och flerstammigt. Blommorna är vita och har en delikat utseende som täcker hela häcken.
FruktBlåsvarta ätliga bär. Vita stjärnformade blommor med svag doft
TaggarNej
PlaceringstipsEtt lättskött planta som passar i alla områden, inklusive våt, tung lerjord, full sol och utsatta områden
JordmånVäldigt få krav på jorden, gillar kalkrik jord
Växtzon1-7

Frågor och svar

Hur mäter ni plantan?

Höjden avser själva plantan, rotklumpen/krukan är ej inräknad.

Hur stor är rotklumpen/krukan på mina plantor? Och hur stort dike behövs?

Detta ser du under bilden på din valda planta på hemsidan. Klicka på den höjd du har valt så ser du denna Icon under bilden på plantan. Den visar storleken på rotklumpen/krukan. Diket bör vara 1,5-2ggr större än rotklumpen

Måste jag beskära plantorna vid plantering?

Nej, vänta med att beskära tills det börjat etablera sig, lite putsning går bra men inga stora beskärningar innan de har slagit rot.

Ska jag gödsla vid plantering?

Nej vänta med att gödsla dina plantor till nästkommande vår.

Hur mycket vatten behöver mina plantor?

Nyplanterade plantor måste ha mycket vatten. Se till att jorden är fuktig (inte blöt) ända ner till rötterna hela tiden. Detta gäller hela första och andra året. Vattna fram tills det blir frost i marken, sen tar du ett uppehåll över vintern och börjar vattna igen när frosten i marken släpper.

Vad är skillnaden mellan våra kvaliteter?

På Plantinavia strävar vi efter att kunna erbjuda en häck för allas budget. Därför erbjuder vi olika kvaliteter.

Ju högre kvalitet, desto mer insynsskydd från start.

1. Outlet
Det är oklippta tunnare plantor som därför inte ger insynsskydd från start. Med tiden kommer även denna häck att växa sig tät och ge insynskydd om du beskär den 2 gånger per år. Denna kvalitet kan jämföras med andra webbutiker plantor som de säljer i lösvikt (storpack). På grund av transportkostnaden är det endast möjligt att köpa outletplantor i stora kvantiteter. Outletplantor måste dessutom betalas i förskott och inga rabattkoder gäller på dessa plantor.

2. Xklusive / grenad
Detta är vår ordinarie kvalitet. Dessa växter har klippts och omplanterats. Omplantering är viktigt för att skapa en tät rotstruktur så att din häck har tillräckligt med kraft för att fortsätta växa i din trädgård. Denna kvalitet ger ett bra insynsskydd från start men toppen är tunnare och mer öppen jämfört med vår bästa limitedkvalitet. Plantor upp till 225cm höga från start evereras på pall.

3. Limited / välgrenad
Det är den här kvaliteten vi är välkända för. Alla växter har odlats ekologiskt och med stora mellanrum. De klippts oftare och är tätare, tyngre och mycket bredare så att du behöver färre plantor per meter. Limited /välgrenade plantor ger bäst insynsskydd direkt efter plantering. På grund av hur växterna har odlats är rotsystemet så kraftfullt att växterna snabbare växer vidare efter att de planterats i din trädgård. Att plantera en limitedhäck går inte obemärkt förbi i ditt grannskap. Dessa växter kan också planteras som solitära växter.

4. Färdighäck
Färdighäck kan jämföras med våra limitedplantor men de är oftast klippta och formade till en fyrkantig häck redan från start. De flesta av våra färdighäckar kommer i 1 meters lådor som kan planteras direkt inklusive den nedbrytbara lådan.

Är du fortfarande osäker på vad du ska välja? Kontakta bara vår kundtjänst för råd.

Zonkarta

Prakthäggmispel Växtzon: 1-7

Zonkarta Sverige

Upplev Skönheten med en häck av Prakthäggmispel

Prakthäggmispel eller amelanchier lamarckii är ett ganska litet lövträd eller buske som på våren blommar med pråliga vita blommor. På hösten är den dekorerad med lila frukter och vacker höstfärg. I juni och juli får den ätbara bär. Dessa läckra bär är mycket eftertraktade av fåglar, men kan även ätas av människor. De kallas junibär och används ofta i efterrätter, men om du vill göra din trädgård lite livligare genom att välja en häck som lockar till sig vilda djur, skulle det vara en bra idé att lämna dem på häcken så lockar de till sig fåglar som festar på bären.

Prakthäggmispeln har ett ganska öppet och inte så tätt växtsätt. Om du letar efter en snygg och formell häck som ska ge dig insynsskydd året runt, så finns det andra häckväxter som passar bättre. Prakthäggmispeln är en voluminös buske men den förblir alltid något öppen och lämpar sig därför inte som insynsskydd. En häck av prakthäggmispel kan nå en höjd på cirka 1,5 meter.

Prakthäggmispel är också en populär planta i blandhäckar, eftersom den lämpar sig perfekt för detta ändamål. Dess vackra blad är bronsfärgade på våren, mognar till en djupgrön färg på sommaren och blir orange och röd på hösten.

Blommande häckar av Prakthäggmispel

Medan häggmispeln är ett inhemskt släkte som kan hittas över hela norra halvklotet, är de flesta av dess arter inhemska i Nordamerika och i synnerhet öster om den kontinenten. Uppkomsten av artens popularitet som prydnadsväxt är kopplad till den europeiska upptäckten av Nordamerika. Nybyggare kom över Prakthäggmispeln och imponerades av dess eleganta blommor och lövverkets färger. Brittiska markägare från 1800-talet var ute efter att inreda sina egna trädgårdar och fastigheter med den elegans som amelanchier-arter hade att erbjuda och som är hur häggmispelns historia som prydnadsväxt började i vår del av världen, trots att flera arter är inhemska i Medelhavsområdet.
Många av de namn som vanligtvis används för att hänvisa till detta släkte i Nordamerika, såsom saskatoon och serviceberry, hittar sitt ursprung i de dagar då nybyggare utforskade kontinenten. Naturligtvis har de ätbara junibären, som har en smak som liknar blåbär, också bidragit till artens popularitet. De används ofta för att göra sylt eller pajer, men kan också konsumeras råa. Och medan många frukter från lövfällande häckväxter har frön som är giftiga, är de från prakthäggmispel ätbara och något mandelliknande i smaken. Det hårda, korniga träet av olika häggmispelarter används traditionellt av indianer för att skapa pilskaft, men kan också användas för tillverkning av fiskespön och verktygshandtag.

Skötsel Prakthäggmispelhäck

Prakthäggmispelhäckar växer bra i full sol eller halvskugga i en bördig, fuktig men väldränerad jord med neutralt till surt pH. Sandjordar eller lera ska inte orsaka några problem. Junibärshäckar har en genomsnittlig tillväxt på cirka 20 till 40 centimeter per år. De är fullt tåliga, mycket mångsidiga och långlivade. Eftersom de flesta häggmispelarter är inhemska i det tempererade klimatet på norra halvklotet kommer de säkert att trivas i vårt klimat. När dina junibärsväxter väl har etablerat sig kan de klara veckor utan extra bevattning. Vi råder dig dock att försiktigt vattna din prakthäggmispelhäck vid extremt blåsigt eller varmt väder även när de etablerat sig, eftersom de riskerar att torka ut under sådana omständigheter.

Om din prakthäggmispelhäck blir för stor för din smak är det bara att klippa tillbaka dem efter att de slutat blomma på våren. Det rekommenderas generellt att ta bort trasiga, döda eller sjuka grenar, eftersom detta är fördelaktigt för din häcks hälsa, men eftersom en prakthäggmispel oftast planteras för sitt vilda, informella utseende, kommer noggrann beskärning inte att behövas, om du inte själv vill för att drastiskt ändra dess utseende. Prakthäggmispel är dock mycket tolerant mot beskärning. Det är viktigt att notera att på grund av sin relativt snabba tillväxthastighet passar den bäst i större trädgårdar eller för att skapa en vildvuxna informella häckar. Om du kan ge en häggmispelhäck det utrymme som den kräver, kommer den säkert att ge din trädgård ett livfullt utseende hela året.

Blandade Häggmispelhäckar för Vilda djur

Prakthäggmispel planteras oftast som fristående buskar, men är också utmärkta som informella häckar för större trädgårdar. De eleganta blommorna och de ätbara bären kommer säkert att sätta lite färg till varje trädgård. En junibärshäck är också en utmärkt djurhäck, eftersom fåglar attraheras av den och älskar att äta dess frukter. De söta, smakrika bären kan också användas för att göra sylt eller till och med konsumeras råa, men fåglarna kommer säkert att uppskatta om du lämnar ett par bär till dem. Din trädgård kommer att se ännu livligare ut än vanligt när fåglarna kommer på besök.
Prakthäggmispel är en fantastisk häckväxt under alla årstider och är ett utmärkt komplement till en vild eller lantlig trädgård. Om du inte har något emot en relativt öppen häck och har tillräckligt med utrymme för att hantera dess relativt snabba tillväxt, rekommenderar vi starkt att du planterar denna vackra vildhäck i din trädgård, men den kan naturligtvis också kombineras med andra arter för att skapa en vacker blandad häck.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.