Snabbväxande vintergröna buskar

Vintergröna snabbväxande buskar för direkt insynsskydd i din trädgärd

Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck.

Vilka sorters buskar kan du välja mellan? Det finns många olika sorters buskar. Varje häckplanta har sina egna specifika egenskaper. Föredrar du en snabbväxande häck eller en långsamtväxande. Föredrar du en redan färdig häck som direkt ger insynsskydd eller har du tid att låta den växa sig till en tät häck?

Innan du väljer vilken sorts buske du vill plantera i din trädgård är det viktigt att du frågar dig själv vad du ser som viktiga egenskaper hos din häck

  • Snabbväxande buske eller långsamtväxande buske?
  • En buske som behåller eller förlorar sina blad vintertid?
  • Vintertålig buske eller en som måste skyddas (beskäras) inför vintern?
  • Vintergrön buske eller inte vintergrön buske?
  • Hur hög vill du att din häckväxter är från början?
  • Hur hög får maxhöjden vara?
  • Hur mycket underhåll kan du tänka dig att lägga på din häck?
  • Vad är din budget?

Senast uppdaterad 2 augusti 2024 by Therese Hermansson

1. Snabbväxande thujahäck

Kanske den lättaste busken för att åstadkomma direkt insynsskydd. Plantera en höjd över 150cm och du har direkt avskildhet i din trädgård.
De två mest sålda häcksorterna är smaragd och brabant.

Skillnaden mellan dessa två sitter i färgen, hur snabbt de växer och formen på dem.

Smaragden har en ljusare grön färg, växer långsamt (15-20cm per år) och är konformad. Den växer väldigt kompakt. Vill du däremot ha en stram tät fyrkantig buske som är snabbväxande är Thuja Brabant ett mer passande val. brabanten är billigare eftersom det inte tar lika lång tid för den att växa sig till en säljbar höjd här på vår odling. Många finner brabanten gles och yvig, detta beror på hur man har odlat thujan. Har den på odlingen blivit klippt eller inte?

Se våra thuja brabant limited edition 200cm | videon nedan

Alla våra thujor blir i genomsnitt klippta 2 gånger per år och detta gör att de redan från början växer sig täta. Klippta thujor växer i genomsnitt 2 år längre här på vår odling än icke klippta thujor. Du kan se skillnaden genom att titta på huvudstammen av thujan. På en oklippt thuja ser du hela huvudstammen genom barren och den ser genast tunn och gles ut. Medan hos en klippt thuja är detta inte fallet utan den är tät och fin och du kan inte se huvudstammen genom barren. En häckthuja på 175-200cm höjd har i genomsnitt växt 5-7 år på vår odling innan den säljs vidare.

2. Snabbväxande avenbokshäck

En häck som är på frammarch är Avenbokshäcken. Det är en mycket snabbväxande häck som sommartid har klargröna blad. Det latinska namnet för denna planta är Carpinus Betulus.

Avenbok blir oftast förväxlad med den vanliga boken med det latinska namnet Fagus Sylvatica. Denna typ av bok växer långsammare och växer inte lika bra i fuktig mark.

Avenboken växer i genomsnitt 40-60cm per år och av denna kan du skapa en vacker fyrkantig häck. På hösten antar bladen en vacker gul färg och efter den första frosten kan den tappa sina blad. Men de kan även sitta kvar hela vintern. Detta sker oftast om Avenboken är planterad på skyddade platser och jorden den står i är i bra kondition. De gamla bladen trillar då av när de nya växer fram.

3. Idengranshäck

Den traditionella idengranshäcken passar perfekt för ett chickt stramt utseende i din trädgård.

Idegranshäcken växer långsamt är mörkt grön och du kan få en mycket tät buske med en bredd av ca 40-50cm. Eftersom den växer så pass långsamt kräver den väldigt lite underhåll. Idegranen är en av de dyraste häcksorterna eftersom det tar många år för den att växa sig till en säljbar höjd. Det finns två sorters idegranshäck.
Den vanliga idegranen Taxus Baccata och hybrididegranen Taxus media Hillii. Skillnaden dem emellan sitter i färgen och sättet de växer på. Hybrididegranen växer väldigt långsamt (10-15cm per år) och grenarna växer uppåt. Färgen är mörkt grön. Den vanliga idegranen växer något snabbare med sina 15-20cm per år och den är lite ljusare grön i färgen. Båda sorterna är mycket vintertåliga. Vintertid kan idegranen anta ett lätt bronsfärgat pigment som skydd mot kylan. Till våren återfår den sin gröna fina färg. En hybrididegran på ca 100cm är ca 6-8 år gammal. En vanlig idegran har under samma tid hunnit nå en höjd på ca 150cm.

4. Snabbväxande lagerhäggsbuske

Lagerhägg är en mycket populär men omdiskuterad buske.

Det finns många olika sorters lagerhägg.

Skillnaden dem emellan är färg, tillväxt, bladform och härdighet. Den mest populära av dem alla är lagerhägg Etna. Det är en djupt grön kompakt lagerhägg som direkt ökar värdet på din trädgård. Etna växer kompakt och ca 30 cm per år. När det gäller härdighet så passar Etna i zon 1 och 2 men den kan även planteras i zon 3 men då är det viktigt att tänka på att den måste planteras på en skyddad plats i lä. Kunder som vill ta det säkra före det osäkra har sett till att vintertid täcka sin häck med skuggväv. På detta sätt kan du vara säker på att få njuta av en vacker vintergrön buske.

5. Vintergrön ligusterhäck

Det finns många olika ligustersorter men den vintergröna Ligustern passar bäst som häck i Sverige. Det Latinska namnet för denna sort är Ligustrum vulgare Atrovirens. Efter plantering får du en fin stram vintergrön buske som kräver lite underhåll. Dessa buskar växer ca 30cm per år och är mycket vintertålig.

6. Syrenhäck

Syrener är synonymt med sommar.
Det är lätt att förstå varför så många väljer att plantera syrenbuskar.
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm.
Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenbuske i trädgården?

Det är faktiskt lättare än du tror!

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.