Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Rosenrips (ribes sanguineum ‘King Edward VII’)

Rosenrips är en lövfällande buske med en tät tillväxt av mörkgröna blad. Vi erbjuder rosenrips som häckväxt, eftersom den är idealisk som både låg och hög häck. Busken har flera klasar av hängande mörkröda blommor, som inte bara är tilltalande för ögat, utan den söta doften ger också en unik touch till alla utomhusutrymmen. Upptäck fördelarna med att plantera rosenrips som häck!

Våra kunder älskar våra växter

Våra favoritrecensioner

Produktbeskrivning
I korthetRosenrisp har en spektakulär vårblomning och blåsvarta, frostade, ätbara bär på sommaren. Blommorna lockar till sig fjärilar, bin och insekter.
VinterhårdhetMycket härdig
TillväxtBrett, uppväxande, kompakt
Höjd (10 år)200 – 300 cm
LövBladen är handformade och flikiga. Ovansidan är mörkgrön och hårig, medan undersidan är grå sammetshårig.
Tillväxthastighet20–40 cm per år
VinterskrudLövfällande
GiftigNej
LjusbehovSol, halvskugga
Max höjd 3 meter
TillämpningBlandhäck eller häck
FruktBlåsvarta bär
TaggarNej
PlaceringstipsDen har inga specifika krav, men blomningen blir rikligare i bördig jord.
JordmånSalt, lätt sur, lätt alkalisk, väldränerand jord, inklusive sand, lerjord, lera
Växtzon1-3

Prisöversikt

Filtrera dina val

Rosenrips 80cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
40
Antal per meter
3

40

408 kr

60

388 kr

75

380 kr

100

368 kr

Rosenrips 60cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
40
Antal per meter
4

40

168 kr

60

160 kr

75

157 kr

100

152 kr

Rosenrips 80cm Kruka

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
40
Antal per meter
4

40

240 kr

60

228 kr

75

224 kr

100

216 kr

Frågor och svar

Hur mäter ni plantan?

Höjden avser själva plantan, rotklumpen/krukan är ej inräknad.

Hur stor är rotklumpen/krukan på mina plantor? Och hur stort dike behövs?

Detta ser du under bilden på din valda planta på hemsidan. Klicka på den höjd du har valt så ser du denna Icon under bilden på plantan. Den visar storleken på rotklumpen/krukan. Diket bör vara 1,5-2ggr större än rotklumpen

Måste jag beskära plantorna vid plantering?

Nej, vänta med att beskära tills det börjat etablera sig, lite putsning går bra men inga stora beskärningar innan de har slagit rot.

Ska jag gödsla vid plantering?

Nej vänta med att gödsla dina plantor till nästkommande vår.

Hur mycket vatten behöver mina plantor?

Nyplanterade plantor måste ha mycket vatten. Se till att jorden är fuktig (inte blöt) ända ner till rötterna hela tiden. Detta gäller hela första och andra året. Vattna fram tills det blir frost i marken, sen tar du ett uppehåll över vintern och börjar vattna igen när frosten i marken släpper.

Vad är skillnaden mellan våra kvaliteter?

På Plantinavia strävar vi efter att kunna erbjuda en häck för allas budget. Därför erbjuder vi olika kvaliteter.

Ju högre kvalitet, desto mer insynsskydd från start.

1. Outlet
Det är oklippta tunnare plantor som därför inte ger insynsskydd från start. Med tiden kommer även denna häck att växa sig tät och ge insynskydd om du beskär den 2 gånger per år. Denna kvalitet kan jämföras med andra webbutiker plantor som de säljer i lösvikt (storpack). På grund av transportkostnaden är det endast möjligt att köpa outletplantor i stora kvantiteter. Outletplantor måste dessutom betalas i förskott och inga rabattkoder gäller på dessa plantor.

2. Xklusive / grenad
Detta är vår ordinarie kvalitet. Dessa växter har klippts och omplanterats. Omplantering är viktigt för att skapa en tät rotstruktur så att din häck har tillräckligt med kraft för att fortsätta växa i din trädgård. Denna kvalitet ger ett bra insynsskydd från start men toppen är tunnare och mer öppen jämfört med vår bästa limitedkvalitet. Plantor upp till 225cm höga från start evereras på pall.

3. Limited / välgrenad
Det är den här kvaliteten vi är välkända för. Alla växter har odlats ekologiskt och med stora mellanrum. De klippts oftare och är tätare, tyngre och mycket bredare så att du behöver färre plantor per meter. Limited /välgrenade plantor ger bäst insynsskydd direkt efter plantering. På grund av hur växterna har odlats är rotsystemet så kraftfullt att växterna snabbare växer vidare efter att de planterats i din trädgård. Att plantera en limitedhäck går inte obemärkt förbi i ditt grannskap. Dessa växter kan också planteras som solitära växter.

4. Färdighäck
Färdighäck kan jämföras med våra limitedplantor men de är oftast klippta och formade till en fyrkantig häck redan från start. De flesta av våra färdighäckar kommer i 1 meters lådor som kan planteras direkt inklusive den nedbrytbara lådan.

Är du fortfarande osäker på vad du ska välja? Kontakta bara vår kundtjänst för råd.

Zonkarta

Rosenrips Växtzon: 1-3

Zonkarta Sverige

Blommande rosenripshäckar

Den blommande rosenrips, alternativt känd som den rödblommande rosenripsen eller under sitt botaniska namn ribes sanguineum, är en upprätt, lövfällande buske med röda blommor i hängande klasar med en bakgrund av attraktiva mellan- till mörkgröna flikiga, aromatiska löv. Det är den enda blommande arten av släktet ribs. Den blommande rosenripsen ‘King Edward VII’ är en klassiker – det är den mest populära sorten av blommande rips och används flitigt i häckar eller ensam som en fristående buske. Denna buskiga, men kompakta blommande buske planteras mestadels för sina djupröda blommor, men den ger också utmärkta häckar. Eftersom den fäller sina löv är den inte en idealisk häckväxt om du är ute efter insynsskydd året runt, men den blommande ripsen kommer absolut att tillföra lite skönhet till din trädgård.

De slående röda blommorna av den blommande ripsen ‘King Edward VII’ dyker upp under våren och kommer att sitta kvar på busken under hela perioden från mars till maj, vilket gör den till en idealisk komponent i en blandad häck med andra vårblommande växter. Speciellt om de har olika färger. Om du planerar att använda ribes sanguineum i en blandad, informell häck, skulle vår rekommendation vara att kombinera denna stiliga buske med forsythia, som erbjuder ett överflöd av vackra gula blommor. Tillsammans kommer de att göra din vårträdgård till en unik, levande plats.

‘King edward VII’ för blommande häckar

Trots det faktum att den mest populära sorten av blommande rips är uppkallad efter en brittisk kung, hör arten hemma vid Nordamerikas västkust, närmare bestämt området runt gränsen mellan Kanada och USA. Växten introducerades till våra trädgårdar i början av artonhundratalet av den skotske botanikern David Douglas. Den blommande ripsen ‘King Edward VII’ odlades första gången 1826 och blev snabbt en mycket populär prydnadsträdgårdsbuske, vilket inte borde vara förvånande med tanke på blommornas slående, färgglada utseende. Medan många sorter har utvecklats genom åren med ett starkt fokus på att skapa olika alternativ när det kommer till blomfärg, har populariteten för sorten “King Edward VII” aldrig riktigt överträffats. Ändå är blommorna inte den enda fördelaktiga med denna rips-art. Den blommande ripsen har ett vackert grönt blad som blir gult, rött och rosa på hösten. Samtidigt kommer de mörkblå eller svarta frukterna att dyka upp, vilket ger denna vårblomma ett anmärkningsvärt höstutseende. De vackra löven och pråliga bären kommer att lysa upp din höstträdgård som blommorna gjorde på våren. Hur attraktiva dessa bär än kan se ut vill vi avråda från att äta dem. Även om de är tekniskt ätbara i den meningen att de inte är giftiga, är de inte särskilt välsmakande. Vilda fåglar njuter dock av dessa bär och hjälper till att sprida artens frön. Dessutom söker fåglar gärna skydd bland den blommande ripsens grenar.

Beskärning av en blommande ripshäck

Den blommande ripsen ger inte en formell häck, den är inte heller särskilt stor eller hög, med en genomsnittlig tillväxt på cirka 20 till 40 centimeter per år och en sluthöjd på cirka 2 meter. Den blommande ripsen är dock en mycket pålitlig häckväxt som inte kräver någon speciell skötsel och som till och med kan lämnas obeskuren om man letar efter en häck med ett informellt utseende. Den blommande ripsen är en idealisk häckväxt om du gillar frodiga, vårblommande häckar. Din trädgård kommer att sticka ut och få mycket uppmärksamhet när den väl blommar, eftersom utseendet på dess färgglada blommor helt enkelt kräver att uppmärksammas.

När det kommer till jordtyper är den blommande ripsen ‘King Edward VII’ inte särskilt kräsen, även om den föredrar en fuktig, väldränerad jord. Den har inget emot att planteras på en utsatt plats och kommer att trivas i full sol till halvskugga. Ett soligt läge är dock att föredra, eftersom solsken är fördelaktigt för blomningen. Även om den blommande ripsen ‘King Edward VII’ inte nödvändigtvis behöver beskäras, skulle vi råda dig att klippa din häck efter blomningen, sen vår eller tidig höst. Vill du föryngra din häck kan det enkelt göras genom att klippa av alla grenar till cirka 30 centimeter över marken i mitten av vintern. Under följande vår kommer din blommande ripshäck att växa igen.

Blommande ripshäckar för alla trädgårdar

En häcksort som bär namnet av en brittisk kung måste givetvis klara av höga förväntningar, men vi tror verkligen att den blommande ripsen ‘King Edward VII’ kan uppfylla dessa förväntningarna. Dess pråliga, karmosinröda blommor, vackra lövverk och vackra höstfärger kommer att få vilken trädgård som helst att se lite vackrare ut – kanske till och med kunglig. En blommande ripshäck ser redan fantastisk ut som en enskild häck, men att kombinera arten med andra blommande häckväxter kan resultera i en fantastisk, levande blandhäck som säkerligen kommer att få din trädgård att sticka ut.

Även om dess karakteristiska doft alltid debatteras, råder det ingen tvekan om att utseendet på en blommande ripshäck är ett välkommet tillskott till alla trädgårdar. Den har mycket att erbjuda under flera årstider, vilket inte är så vanligt bland vårblommande lövfällande häckväxter. Om du letar efter en häckväxt som ger dig så mycket färg som möjligt för så liten ansträngning som möjligt, behöver du inte leta längre än till den blommande ripsen ‘King Edward VII’.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.