Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Alternativ till buxbom

Senast uppdaterad 2 augusti 2024 by Therese Hermansson

Buxbommalen – ett stort problem för nordeuropeiska trädgårdar – vad kan man göra?

Sedan sommaren 2018 har buxbommalen (särskilt dess larver) varit ett verkligt problem för många buxbomshäckar i Nordeuropa. Malen har funnits i Europa ett tag, men tog egentligen formen av ett skadedjur först då. Många trädgårdsmästare, odlare och privatpersoner sliter sitt hår: Vad kan man göra mot malen? Överlag avråds bekämpningsmedel och andra åtgärder som rekommenderas kan hjälpa en del, men malen och larverna kommer tillbaka. En annan bättre lösning är därför att ersätta buxbomen med en annan sorts planta. Men vilka är alternativen till buxbom? Vi har skapat en lista åt dig här nedan.

Japansk järnek

Japansk järnek (Ilex Crenata) är den art som mest liknar buxbom till utseendet. Bladen är, som buxbom, små och runda i kanterna. Japansk järnek kan lätt trimmas eller beskäras till samma former som en buxbom och är härdig. Den stora skillnaden med buxbom är att japansk järnek bär frukt på våren i form av små svarta bär.

Japansk järnek (Ilex Crenata)

Idegran: En avskiljare för din trädgård

Ett annat alternativ som inte liknar buxbom, men som finns i många trädgårdar, är idegran (Taxus Baccata). Till skillnad från buxbom har denna växt barr istället för runda blad. Men precis som buxbom förblir idegranen grön året runt och kan lätt putsas eller beskäras till olika former vilket gör den till en bra avskiljare för din trädgård, på samma sätt som en buxbomshäck.

Liguster: Ett populärt alternativ för buxbom

Liguster är ett annat populärt alternativ för buxbom på grund av dess liknande bladform. Den enda skillnaden är att bladen på liguster är mycket större och spetsigare än bladen på buxbom. Liguster växer snabbt och är halvvintergrön, vilket gör att en del löv faller innan vintern, men aldrig i stora mängder. Liguster växer snabbt och kräver lite skötsel, vilket gör den till en ypperlig häck för skuggiga lägen.

Ända lösningen

Att behöva göra sig av med sin buxbomshäck är ett tufft beslut. Det är förstås inte roligt att behöva gräva upp sin häck eller sina häckar (som man ofta skött i flera år) och slänga på tippen. Men tyvärr finns det fortfarande inget riktigt botemedel mot buxbommalen. Du kan använda kemiska bekämpningsmedel eller bekämpningsmedel lämpliga för larver och bladlöss skulle också kunna hjälpa, men det är svårt att få något resultat. Dessutom kommer buxbomsmalen troligtvis bara att återkomma följande år igen.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.