Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Ämne Tujor

Skriven av (19 mars 2019)

Svar 1 svar

“När ska man plantera thuja?”

Plantinavia Sverige

När kan man plantera en tujahäck är en lika vanligt förekommande fråga som hur planterar man en tujahäck. Thujor kan endast planteras under vissa årstider och dessa tre perioder där plantering av thuja är möjligt är:

• Plantering på våren
• Plantering på sommaren
• Plantering på hösten

Varje årstid har sina specifika fördelar och nackdelar med att plantera tujaplantor.

De flesta planterar på våren, särskilt under månaderna april och maj. Under den här perioden planterar vi främst frilandsodlade tujaplantor med rotklump. Att plantera thujor redan i mars är endast möjligt om tjälen är borta och marken inte längre är frusen.

Även om de flesta planterar sina thujor på våren, mellan mitten av april och mitten av maj, är faktiskt den bästa tiden att plantera thujan på hösten. Anledningen till att fler väljer att plantera thujor på våren än på hösten beror främst på oss människor: efter vintern, när solen tittar fram och våren spricker ut, vill vi verkligen gå ut i trädgården och påta.

På hösten är det regnigt, mörkt och kallt så trädgårdsjobb är inte särskilt lockande. Men om du vill plantera en tujahäck med minsta möjliga risk, då är hösten den absolut bästa perioden. Detta beror helt enkelt på att tujaplantorna har mindre stress från omplanteringen och för att det inte är lika torrt ute.

Men om du ser till att tujahäcken får tillräckligt med vatten vid en vårplantering så behöver du inte oroa dig utan kan välja att plantera i det lite mysigare vårvädret.

Vill du plantera thuja på sommaren? Det är möjligt, men då måste du välja krukodlade thujor, använda droppslang och ett automatiskt bevattningssystem. Det sista du vill är att komma hem från semestern och mötas av en brun tujahäck i trädgården. Vill du inte riskera detta är det bättre att vänta till efter sommaren, slutet av september/början av oktober är den bästa tiden.

Det är ingen skillnad mellan thuja brabant och thuja smaragd vad gäller bästa årstid att plantera. Mycket vatten eller höstplantering gäller för dem båda.

Nu när du vet när du kan plantera thujahäck är det dags att se vidare på hur du planterar en tujahäck. Se videon nedan och du kan spara in stora kostnader på att sippa anlita en trädgårdsmästare.

Tittat klart? Se våra priser på thuja brabant, thuja smaragd och jättetuja här.

Fortfarande inte säker på om thuja är rätt val? Se alla våra häckväxter här

19 mars 2019

Våra svar är aktuella från det datum de publiceras.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.