Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller näst intill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Att plantera häck blir mer och mer populärt. Det är det perfekta sättet att få avskildhet om man inte vill ha ett staket utan man föredrar en grön häck. Vilka sorters buskar kan du välja mellan?
Tips för häcktrimning. Att klippa häcken med en elektrisk häcksax är ofta väldigt smidigt, så länge du vet när och hur du bäst tar dig an denna uppgift.
Det finns häcktyper som passar utmärkt att plantera i lerjord. I den här artikeln kommer vi att berätta allt om det.
Tuja är ett populärt val för häckplantering och hålla din trädgård frisk och grön. Det här är en guide för hur man bäst planterar och underhåller "livsträdet" Tuja
Genom att vattna regelbundet förblir dina växter friska och växer bra!
Vi ser ofta att samma misstag görs och det är synd, för dessa misstag kan förebyggas. Med tipsen i den här bloggposten kan du lära dig av de misstag som andra har gjort. Använd dig av dem!
Tips för bevattning av liguster
Häckväxter Avenbok
Du har kanske aldrig hört talas om det vetenskapliga namnet Carpinus betulus, en av Plantinavias bästsäljare, men du har säkert hört dess vardagliga namn:
Avenbok
Just nu undrar du förmodligen:
”Varför är avenbokar så populära?”
Det finns en bra anledning till det …
Avenbok har blivit allt vanligare i Sverige och används flitigt vid häckplantering för att få ett effektivt insynsskydd i trädgården.
Här på Plantinavia erbjuder vi krukodlade Carpinus betulus i olika kvaliteter: Outlet, Xklusiv, Limited och Superior Färdighäck.
Vill du veta det bästa?
Avenboken är väldigt lätt att hantera och sköta. Den är lättplanterad, tål hård beskärning och anpassar sig snabbt till nya miljöer. Det är svårt att göra någonting fel med avenbok oavsett om den planteras som fristående träd eller som häck.
Men inte nog med det…
En av de främsta anledningarna till dess popularitet i Skandinavien är dess tålighet. Avenbok kan planteras i alla jordar, är frosttålig (zon 1-4), trivs i vårt svenska klimat och har ett tätt växtsätt med en utmärkt tillväxtkapacitet.
5 till 25 meter hög, beroende på sort
Upp till 150 år
Sol, halvskugga eller skugga
1-4
Måttligt torr till fuktig. Helst näringsrik, väldränerad jord och kalkhaltig jord men kan även planteras i lättare sand- eller lerjord.
Blommorna slår ut vid lövsprickningen i april-maj. Hanplantan har blommor i form av hängen och honplantan bildar små, gröna klasar. Pollination sker med hjälp av vind.
Bladen är sågtandade, ca 4-10 cm långa och ovala. Lövverket skiftar till gulorange på hösten och brunt på vintern. De sista bladen från föregående säsong fälls på våren.
ognar under augusti-september, fälls under oktober-november. En ensam liten nöt, inbäddad i ett 3-5 cm långt bladliknande hölje. Höljet är till en början grönt men torkar och blir brunt när frukten är helt mogen och tjänar då som en vinge vid fröspridningen.
Släktet Carpinus har Europas hårdaste träslag Andra namn för avenbok är:
• Vitbok • Annbok
Men vet du vad?
De är faktiskt inte ens släkt med varandra: Avenbok är trots sitt namn inte ett bokträd, utan tillhör familjen björkväxter.
Dess genomgående stam är lätt att känna igen på sin ljusa, silkesbruna färg. På unga plantor är barken slät, senare blir den räfflig och får långa, tydliga åsar.
Oavsett om den växer som häck eller fristående träd är avenboken ett populärt tillhåll för fåglar som gärna bygger bon och samlar mat i det täta lövverket.
Avenboken behåller en del av sina blad på vintern men fäller dem vid lövsprickningen på våren.
Varför spelar detta någon roll?
Denna egenskap innebär att en avenbok kan agera vindskydd. Carpinus betulus-häckar kan med fördel planteras för skydda känsligare växter mot kalla vindar under vinterhalvåret.
Avenboken har som solitärt träd ett yvigt växtsätt: från den raka stammen kan grenarna växa såväl diagonalt uppåt som horisontellt, eller hänga ner mot marken.
Trädet kan – beroende på sort – utveckla en lätt äggformad krona eller växa rakt uppåt i en pelarform. Täta, kraftfulla kronor är också vanligt förekommande.
Men tänk på detta:
I alltför blöt mark riskerar avenbokens stam att brytas av eftersom dess rötter växer nära jordytan.
Avenbok som levereras i krukor kan planteras från vår till höst. Det går alltså alldeles utmärkt att plantera dem även på sommaren.
Det som är viktigt är att jorden måste vara frostfri vid plantering. Om det skulle bli frost efter planteringen är det dock ingen fara, inte ens späda avenboksplantor brukar ta skada av detta.
Avenbok behöver ingen specifik gödning, men kompostjord är alltid ett välkommet tillskott.
Om du har ett avenboksträd som vuxit sig stort kan det vara bra att anlita en specialist för att trimma trädet så att kronan behåller sin fina form.
Även om avenbok planteras som häck är den i grunden ett träd. Men med det sagt så fungerar den alldeles perfekt som häck!
Du kan hålla en avenbokshäck väldigt smal om du önskar en smal häck i trädgården, vilket inte är fallet med många andra häckväxter såsom lagerhägg, naverlönn och vissa snabbväxande thujasorter.
Avenbok bildar en tät häck som kan fungera som insynsskydd och vindskydd.
Det rekommenderade planteringsavståndet beror på krukstorlek och tjocklek på avenboksplantan. I vissa fall planterar du 5 per meter, i andra 3.
Mer om krukstorlek och kvalitet som påverkar antalet plantor per meter kan du läsa lite längre ner.
Jag vet vad du tänker:
Hur mycket underhåll kräver en avenbokshäck egentligen?
Tja, för en årlig tillväxt på 30-40 cm krävs beskärning två gånger per år. Detta görs bäst under JAS-perioden.
Avenbok är, som tidigare nämnts, mycket tolerant när det gäller klippning.
Therese, ansvarig för vår svenska kundtjänst förklarar:
Avenboken är en extremt robust växt vilket gör den optimal att plantera i parker, runt bostadsområden eller på andra offentliga platser.I privata trädgårdar används den ofta som häck eller formklipps till dekorativa, fristående buskar. Den lämpar sig också om man vill anlägga små alléer eller skapa effektfulla ingångar till trädgården.
Till skillnad från bok skjuter avenboken ut nya grenskott även från äldre delar av stammen. Detta göra att den lätt kan formklippas, vilket man bland annat kan se i barockträdgårdar.
Men inte nog med det:
Tack vara denna egenskap är den perfekt för mindre grönytor, trädgårdar eller andra platser där man vill att häck och träd ska skjuta upp på höjden men inte ta upp för mycket plats på bredden.
Avenboken klarar visserligen hård beskärning, men allra bäst blir resultatet om man låter ett proffs ta hand om klippningen.
Vill du veta det bästa med avenbok?
Avenboken är inte bara en mångsidig växt, utan också en mycket vacker häck med högt prydnadsvärde som håller sig fin under hela året. På våren är den delikat ljusgrön och övergår till frodigt grön på sommaren. När alla blad slagit ut skiftar häcken i två gröna nyanser som på hösten övergår till gyllengult och senare till brunt.
Läs mer
Självklart finns det mycket mer att veta om avenbok.
Exempelvis:
Ingen fara:
Vi har sammanfattat de vanligaste frågorna i en separat flik.
Klicka här om du vill läsa mer.
Eira Fogelberg, trädgårdsdesigner i Helsingborg har gästbloggat hos Plantinavia och skrivit ett informativt inlägg om avenbok. Läs hennes rekommendationer gällande avenbokshäck nedan.
Jag har själv drygt 60 meter avenbokhäck. Det är en tålig och lättskött häck som sällan ger mig bekymmer.
De första åren tyckte jag att den inte växte fort nog, och nu tycker jag ibland att den växer alldeles för fort.
Men jag är tacksam för att vi valde just Avenbok.
Den har en friskt grön färg hela växtsäsongen, får en vacker gul höstfärg och behåller sen de vissna kopparfärgade bladen hela vintern. Den fäller dem först när de nya knopparna brister på våren.
En annan sak som är kul med Avenbok är att den är så enkel att formklippa.
Man kan enkelt skapa små träd, med hjälp av bara en häckplanta.
Jag har själv skapat mängder av små bollformade träd, genom att jag tog överblivna plantor och helt enkelt klippte bort alla de nedre grenarna på stammen. Sen behöll de översta, vilka jag klippte in (men lämnade flera bladpar på varje gren). När dessa väl hade grenat sig, fortsatte jag att klippa de nya grenarna så att även de grenade sig.
På så sätt fick jag en bollformad krona. Det tog ca 2 år för dem att se lite ”trädaktiga ut”.
Nu har jag 14 st sådana träd i min trädgård, och jag är så glad att jag tog mig tiden att skapa dem.
Det kan ta 1-2 år innan en nyplanterade häck tar fart och börjar växa. Det första året bildar den mycket rötter, så man ska inte oroa sig om den inte har växt mycket då. För det har den, men du ser det inte eftersom all tillväxten sker där den behöver det som mest, under jorden.
Men sen tar den fart och en gren kan lätt växa 50-60 cm mellan lövsprickning och högsommar. Jag tycker egentligen att den är som vackrast då, innan man klipper den. Grenarna blir överhängande och den får ett vackert böljande utseende.
På bilden nedan ser ni en del av min Avenbokhäck (bakom Spirean), strax innan klippningen i juli.
Men klippa den måste man, om man vill att det ska vara just en häck.
Man kan välja att hålla den smal och kompakt, eller låta den bli riktigt bred.
Jag har testat att ha hög höjd (3 meter) på vår häck, och det var riktigt läckert.
Det skapade en varmare och lugnare zon i trädgården, där det inte blåste alls.
Men min man svor varje gång den skulle klippas. För det är inte enkelt att klippa den på 3 meters höjd.
I höstas tog vi helt enkelt ner den till 1,8 meter, men jag måste erkänna att jag saknar den höga höjden.
Avenbok är en växt som förgyller trädgården året om. Carpinus betulus är både frost- och värmetålig, mycket lätt att underhålla och framför allt är den vacker. Den trivs nästan överallt och passar perfekt i parker och på andra offentliga platser, men är också idealisk som insynsskyddade häck hemma i trädgården.
Ett fristående avenboksträd utgör ett vackert inslag oavsett om den växer i en slottspark eller på en liten bakgård. Den förekommer ofta i form av buskar som kan klipps i dekorativa former.
Vill du veta mer?
Kontakta oss genom att ringa 020 – 11 77 71, maila till info [@] plantinavia.se eller chatta med oss här på hemsidan.
Tyckte den här informationen var användbar och vill du ha rabatt på din framtida beställning?
Gilla eller dela den här sidan på sociala medier och hör av dig till oss så skickar vi en rabattkod som du kan använda när du gör din beställning!
Carpinus Betulus
Hej! Therese här 👋 Hur kan jag hjälpa dig?
0 varor
Inga produkter i varukorgen.
0 kr