Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Går det att plantera en häck på altanen?

Drömmer du om att skapa en grön oas på din terrass eller veranda? En häck kan vara den perfekta lösningen för att tillföra både atmosfär och avskildhet till ditt utomhusutrymme.

Även om häckväxter traditionellt sett oftast har planterats längs trädgårdsgränser, är det också möjligt att njuta av fördelarna med en häck på mindre ytor, som terrasser och verandor. Med rätt planering och val av lämplig typ av häckväxter kan du verkligen skapa en intim och frodig atmosfär som kommer att förvandla ditt utomhusutrymme.

Läs vidare och lär dig mer om hur du planterar en häck i en kruka eller en planteringslåda, och hur du sköter en häck i en planteringslåda.

Häck på altanen: Plantera häckar i planteringslådor

Vill du ha en vacker häck på din altan men saknar inspiration till trädgårdsdesign?
Med en häck i en planteringslåda kan du skapa en fantastisk uteplats som inbjuder till många mysiga stunder på altanen eller verandan.

Även på stenlagda eller kaklade ytor i trädgården har du möjlighet att plantera en lummig häck som ger avskildhet och samtidigt skapar en mysig atmosfär.

Läs vår guide för att hitta den perfekta trädgårdshäcken.

Guide till att plantera häckar i planteringslådor

Är du redo att ta itu med att plantera häckväxter i planteringslådor som sen kan pryda din terrass? Vi guidar dig om vad du ska vara uppmärksam på när du planterar häckväxter i planteringslådor.

Välj en planteringslåda av lämplig storlek

Se till att plantera din häck i en planteringslåda som är tillräckligt bred och djup för din häckplanta. Väljer du en planteringslåda som till exempel är för smal – som en 20 cm planteringslåda – finns risken att häcken inte når önskad höjd.

Att däremot välja en planteringslåda som är ca 40 cm djup (eller mer) kommer att passa häckplantan mycket bättre. Planteringslådor finns i många olika material, inklusive järn, trä, plast och aluminium, samt med och utan hjul. Du kan också överväga att bygga din egna planteringslåda av pallträ.

Läs även vår guide om hur du planterar en häck.

Varför välja att planteras en häck i kruka eller planteringslåda?

En häck i antingen en kruka eller planteringslåda är ett perfekt komplement till din terrass, veranda eller takterrass, skyddar från nyfikna ögon och ger en mysig atmosfär till uteplatsen.

Fördelar med att välja häckväxter i kruka eller låda

  • Häcken kan planteras året runt, eftersom det inte finns någon säsongsbegränsning om man kan förvara dem inomhus när det är kallt.
  • En häck i kruka eller låda är lättskött och trivs ofta bra, då rötterna skyddas av krukan så länge du inte glömmer att isolera krukan.
  • Om du ser till att vattna din nyinköpta krukodlade planta kan du vänta upp till ett par veckor innan du planterar den.
  • Du får en häckväxt som är kraftig i tillväxten, och därför ger skugga.

Läs även vårt blogginlägg med tips på hur du får en lättsam trädgård med en vacker häck.

Skötsel av häckväxter i krukor eller planteringslådor

De första åren efter att du har planterat din häck i en kruka eller planteringslåda är det viktigt att ta hand om och underhålla häcken regelbundet. Tänk på att vattna häcken under torra perioder – gärna två gånger i veckan på sommaren. Det är fördelaktigt att vattna häcken på kvällen, eftersom rötterna får mest vatten på detta sätt.

Försök att hålla din nya häck fri från ogräs efter plantering – gärna 50 cm på båda sidor om häcken, för att säkerställa att häcken får tillräckligt med ljus och näring.

Häckväxter i krukor eller planteringslådor bör beskäras minst 2-3 gånger per år.

Läs vårt blogginlägg om hur du planterar en häck i lerjord.

Välj en färdighäck

Har du inte tålamod att vänta på att din häck ska växa? Då kan du med fördel välja en färdighäck som enkelt och snabbt kan planteras i din föredragna planteringslåda och fungera som avskärmning på altanen.

Vill du veta mer om hur man planterar en häck på altanen? Kontakta oss!

Om du efter att ha läst detta blogginlägg har frågor om hur du planterar en häck på din altan eller veranda, tveka inte att kontakta oss! Vår personal ger dig gärna råd. Du är också välkommen att utforska vårt sortiment av häckväxter som inkluderar bland annat bokhäck, ligusterhäck, syrenhäck och thuja.

 

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.