Rostsvamp – Förebyggande och kontroll

Vad är rostsvamp?

Rostsvamp (oftast från släktena Puccinia och Melampsora) är en växtsjukdom som angriper blad och stjälkar på växter ovan jord. Rostsvamp kan alltså påverka många olika typer av växter, inklusive frukt- och grönsaksgrödor, träd, buskar och blommor. Rost på växter kan kännas igen på de karakteristiska bruna och rödaktiga fläckarna som sprider sig på såväl blad som stjälkar. Rödbruna knoppar kan också dyka upp på undersidan av bladen.

Läs även vårt blogginlägg om vanliga misstag i samband med plantering.

Hur uppstår rostsvamp?

Rostsvamp sprider sig till växter till följd av svampsporer i luften. Angrepp sker ofta i fuktiga perioder och därför ses rostsvamp oftast på hösten när det är kallt och svalt. Rostangrepp kan påverka växtens förmåga att växa, och kan i slutändan få till följd att växten dör.

Det är därför avgörande att förstå hur rostsvamp sprider sig och frodas samt fatta rätt beslut för att förebygga växtsjukdomen och skydda sina växter mot angrepp av rostsvamp.

Det kan vara en bra idé att välja växter som är resistenta och se till att ta bort vissna löv och blad med röda fläckar regelbundet. Rostsvamp kan angripa de flesta typer av växter, inklusive fruktträd, buskar, blommor, berberis, rosor och olika grödor i köksträdgårdar.

Hur man känner igen rost på växter?

Rost på växter kan kännas igen på de rostfärgade fläckarna som bildas på de angripna löven och stjälkarna, samt på undersidan av löven. På stjälken kommer man ofta också att kunna se gulaktiga fläckar. Om rostsvamp inte behandlas kan plantan så småningom tappa alla blad.

Läs även vårt blogginlägg med bra tips för att vattna trädgården.

Varför rostar växter?

Rostsvamp uppstår ofta på hösten eftersom växterna utsätts för svampsporer från rostsvampar. Dessa svampsporer sprids vanligtvis via vind eller vattendroppar och kan överleva på växtytorna eller i jorden under en längre tid.

Under gynnsamma förhållanden, som hög luftfuktighet och måttlig temperatur, trivs svampsporerna och därför infekterar de värdväxterna genom att penetrera deras vävnad. När svampsporerna väl har invaderat växten börjar de föröka sig och spridas genom växtens vävnad, vilket resulterar i utveckling av karakteristiska rostfärgade fläckar eller pustler på växtens blad, stjälkar eller frukter.

Rostsvamp med värdbyte

Rostsvampar är beroende av sina värdväxter – det betyder att direkt infektion från en art till en annan normalt inte förekommer i trädgårdar. De flesta rostsvampar kräver det som kallas “obligatoriskt värdbyte”. Det betyder att när svamparna finns på en växtart bildar de sporer som vanligtvis endast angriper samma art.

Rostsvamp utan värdbyte

Vissa rostsvampar behöver inget värdbyte – det betyder att de först bildar orangea sporhus på sommaren, följt av svarta sporhus på vintern, som gror först året efter. Om det finns både sommar- och vintersporer på samma växtart är det ett tecken på att det inte sker något värdbyte.

Rostsvamp förebyggande: Så undviker du rostsvamp

Om du vill förhindra attacker med värdbyte är det en bra idé att se till att odla de två värdväxterna med så stort avstånd som möjligt. Om du upplever rostangrepp utan värdbyte bör du ta bort de angripna delarna av växten och så långt det är möjligt försöka få bort smittkällorna.

Bekämpa rostsvamp: Hur man blir av med rost

Det kan vara svårt att bekämpa rostangrepp på växter. Därför är det bästa rådet för den som vill undvika rostsvamp på sina växter att välja växter som är resistenta mot rostangrepp. Tänk också på att ta bort vissna löv på hösten – det minimerar risken för rostsvamp.

Läs även vårt blogginlägg om hur du planterar och sköter en häck.

Namnet rostsvamp

Själva namnet ‘rostsvamp’ syftar på de karakteristiska roströda och bruna knopparna som bildas på de attackerade bladen och stjälkarna.

Vill du veta mer om hur man bekämpar rostsvamp? Kontakta oss!

Om du efter att ha läst detta blogginlägg har frågor om hur man bekämpar rostsvamp, tveka inte att kontakta oss! Vår personal ger dig gärna råd. Du är också välkommen att utforska vårt sortiment av häckväxter som inkluderar bland annat bokhäck, ligusterhäck, syrenhäck och thuja.

Plantinavia Sverige
En livs levande kundsupporthjälte kommer att svara tillbaka snabbare än du förväntar dig (tar inte samtal, bara whatsapp)

Plantinavia Sverige

Hej! Therese här 👋

Hur kan jag hjälpa dig?

now
Start Chat

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.