Meny
0

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’)

Thuja Brabant: Plantinavias mest populära häckplanta

Thuja occidentalis brabant är inte för inte vår mest sålda häckplanta. Det är en riktig all-rounder. Har en gräsgrön vacker färg, lätt att underhålla, växer snabbt, är vintergrön och klarar de skandinaviska vintrarna extremt bra. Dessutom har den ett tätt växtsätt så du får ett direkt insynsskydd i din trädgård för relativt lite pengar, till skillnad från den mer långsamtväxande thuja smaragden. Med thuja brabant skapar du en tät fyrkantig häck.

Våra konkurrenskraftiga priser på thuja brabant

I vår priskonfigurator kan du enkelt kombinera fram din egen thuja brabanthäck. Vi erbjuder thujor med rotklump och krukodlat. Vi erbjuder vanligtvis 3 kvaliteter: Outlet, Xklusiv och Limited. Prisskillnaden ligger i hur plantorna odlas, där limited är vår tyngsta och tätaste kvalitet som ger omedelbart insynsskydd efter plantering. Dessutom odlas alla våra limited plantor ekologiskt.

Rabatt på din thujahäck

Ju fler plantor desto mer rabatt. Så enkelt är det. Ibland kan vi till och med erbjuda ytterligare rabatt. För att ta reda på om din beställning uppfyller kraven för att få ytterligare rabatt klickar du på rabattknappen i konfiguratorn.  Vanligtvis svarar vi redan nom ett par timmar.

Thuja brabant, bilder och recensioner från våra kunder

Vi tror att öppenhet är nyckeln till framgång och nöjda kunder. Därför ber vi våra kunder dela bilder på sina planterade häckar på Instagram och de skriver även långa recensioner på Trustpilot om hela processen från inköp till plantering. Våra kunder påpekar ofta vår hög kvalitet, kunnig personal, kompetent kundtjänst och rekommenderar oss gärna vidare till grannar, vänner och familj.

Mer information om thuja brabant

Vad mer kan du hitta på denna sida förutom vår priskonfigurator? Vi listar det för dig:

Zonkarta
En översikt med specifika egenskaper för thuja brabant
Produktspecifika video av våra thuja brabant-plantor
En lista över alla olika typer av thuja brabant i prisöversikten
Mer än 15 vanliga frågor, här hittar du förmodligen just det svar du söker.

Till exempel: vilka är de olika kvaliteterna, hur bred blir en brabanthäck, hur djupt ska jag gräva diket och mycket mer.

Thuja brabant, thuja smaragd eller jättetuja?

Osäker på vilken typ av thuja du ska välja? Klicka här och läs en mer djupgående beskrivning om de 3 olika sorterna som vi erbjuder.

Plantinavia - Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’)

Toppenföretag!

Beställde 30 st 200 cm Thuja Brabant för att byta ut döda exemplar i min häck, som jag köpt från annan leverantör i Holland. Plantorna som kom, var både högre och tätare än förväntat och hade en härligt mörkgrön kulör. Ångrar nu att jag inte köpte hela häcken (65 m) hos Plantinavia från första början, då dessa praktfulla exemplar nu utklassar övriga plantor i häcken. Punktlig leverans, där jag kunde följa transporten hela vägen och ett trevligt bemötande från Therese gör mig sammantaget till en mycket nöjd kund.

Per i ÅSA, Kungsbacka

TITTA IN PÅ INSTAGRAM FÖR ATT SE TIDIGARE KUNDERS PLANTERADE THUJA BRABANT HÄCKAR Follow on Instagram

Produktbeskrivning

I korthet
Den mest populära thujasorten. Växer snabbt, lättodlad med vacker grön färg. Lämplig som vintergrön häck och passar bra för formklippning. Extremt lätt att ta hand om.
Vinterhårdhet
Extremt tålig, ner till -40 grader.
Tillväxt
Smal, upprätt, rak huvudstam och toppformad
Höjd (10 år)
300 - 500 cm
Löv
Skinande och rik grön-färg. Små barr som överlappar varandra och bildar platta, replikande skott.
Tillväxthastighet
20 – 40 cm per år.
Vinterskrud
Vintergrön men kan få bronsfärgade delar som skydd mot kylan.
Giftig
Giftiga delar.
Ljusbehov
Soligt läge och halvskugga
Max höjd
8 – 10 meter.
Tillämpning
Perfekt till att skapa en fyrkantig tät häck som ger insynsskydd och skydd mot ljud. Drar till sig fåglar.
Frukt
Ljusbruna kottar
Taggar
Nej
Placeringstips
Sol och halvskugga, klarar även skugga men växer sämre.
Jordmån
Trivs i de flesta jordar, mullrik jord. Klarar blötare jord men föredrar väldränerad och tolererar sandjord. Sura och alkaliska jordar: pH 5,5 till 7,2
Växtzon
1-5

Zonkarta

Växtzon: 1-5

Zonkarta Sverige

Video

FAQ

Hur stort dike krävs för min thujahäck?

Djup och bredd på diket beror på kruk/klumpstorleken. Vi rekommenderar att du gräver 1,5 till 2 x så brett och djup som krukan/klumpens diameter, då får plantorna tillräckligt med uppluckrad jord så att rötterna kan ta sig ordentligt. Kruk/rotklumpens storlek anges i priskonfiguratorn under fotot av thujan.

Ska jag beskära vid plantering?

Du kan beskära den om du vill jämna till den men annars är det bättre att vänta tills plantan hunnit rota sig.

Hur mäter ni plantan?

Längden avser själva plantan, rotklumpen är ej medräknad.

Kan jag klippa toppen på plantan?

Beskär endast sidorna på häcken, först när häcken nått önskad höjd så klipper du toppen

Jag har nyligen planterat min häck och nu börjar den bli blek, brun och se hängig ut? Kommer den att dö?

Nej inte alls! Det är vanligt att din nyplanterade häck reagerar på detta sätt eftersom den nu lägger all sin energi på att rota sig. När den väl gjort det så blir den grön och fin igen.

Kan jag plantera thujahäcken nära stora träd?

Det är ingen bra idé, träden stjäl mycket energi och vatten från dina plantor och risken är stor att de blir bruna och i värsta fall även dör.

Kan jag plantera häcken nära en väg?

Tänk på att vägsalt kan skada din häck så inte för nära en väg som saltas.

Hur snabbt växer en thuja brabant?

Brabant är en snabbväxande häck som under normala förhållanden växer 30-50cm per år.

Hur plantar man en thujahäck?

Vi har 2 olika videos där vi förklarar hur du planterar en thujahäck. Klicka här för en 5 minuters animerad video och här för att se hur vi planterar en thujahäck av plantor i storleken 250cm

Hur många thuja brabant planterar man per meter?

Antalet thujor per meter beror på hur tät du vill ha häcken från början och vilken storlek du köper: Av plantor som är 1 meter höga kan du plantera 3 per meter, medan 2 per meter är tillräckligt av våra 2 meters plantor. I vår konfigurator kan du enkelt se hur många thujor du behöver per meter. Budget och personlig preferens spelar naturligtvis också en roll.

Vilken jord ska man använda för plantering?

Vi rekommenderar näringsrik, ekologisk planteringsjord. Blanda denna planteringsjord 50/50 med befintlig jord. Vi säljer även jord.

Hur beskär du din thujahäck?

Det enklaste är med en elektrisk häcksax. Var försiktig: thujor klarar inte drastisk beskärning, klipp inte ända ner till veden eftersom att thujan då inte skjuter nya skott.

Hur mycket vatten behöver Thuja Brabant?

Mängden vatten beror på storleken vid plantering. En thujahäck behöver mycket vatten de första 2 åren innan den klarar sig själv. Se till att jorden hela tiden är fuktig men inte blöt. Det kan betyda att du måste vattna 2 – 3 ggr i veckan i de torra perioderna. Om du känner dig osäker finns det bra fuktmätare att köpa hos ditt lokala trädgårdscenter.

Hur mycket vatten ger en droppslang.

Våra droppslangar ger ca 2,3 liter vatten per timme under normalt tryck.

Hur bred blir en thujahäck?

En thujahäck kan bli så bred som 1 – 2 meter om du inte klipper den. Om du önskar en smal häck som passar i en liten trädgård så är det viktigt att du håller efter den och beskär den ofta. Du kan hålla den så pass smal som 30cm om du beskär den regelbundet.

Vad kostar en thuja brabant?

Priset på en thuja brabant beror på flera faktorer: krukodlad eller med rotklump, storlek på plantan vid inköp, beskuren eller inte beskuren. Alla dessa faktorer påverkar täthet och insynsskydd direkt efter plantering. Med de billigaste thujorna måste du ha tålmod och ge dem några år innan du har fullständigt insynsskydd. Med vår limited kvalitet och färdighäck får du genast en tät buskig häck som ger insynsskydd.

Är thuja brabant en vintegrön häck?

Ja den är vintergrön och har en härlig grön färg men den kan få lätt bronsfärgade partier vintertid som ett skydd mot kylan.

Hur väljer jag mellan thuja brabant eller thuja smaragd?

Det här är en vanlig fråga. Thuja Brabant växer snabbt och med den kan du bilda en tät fyrkantig mur som ger insynsskydd. Thuja Smaragd växer långsamt och pelarformat så att du får som konformade plantor i häcken. Här kan du se en kort video med de 2 olika sorterna bredvid varandra.

Vilka är de mest valda alternativen i stället för thujahäck?

Idegran eller lagerhägg är de mest valda alternativen.

Varför köpa plantor från Plantinavia och inte ifrån ett lokalt trädgårdcenter som Plantagen eller Blomsterlandet?

Det är såklart ett personligt val. Via Plantinavia köper du direkt från odlaren, alltså från källan. Om du köper från ett trädgårdscenter finns det flera mellanhänder. Detta ser du inte bara på priset utan det visar sig ofta även på plantans färskhet.

När kan man plantera en thujahäck?

Du kan plantera thujas med rotklump på våren (mars-juni) och hösten (september-oktober) så länge marken inte är frusen. Krukodlade thujor kan även planteras på sommaren.

När ska man beskära en thujahäck?

Thuja brabant kan klippas nästan hela året men tidig vår eller sensommaren är att föredra. Ju oftare den beskärs ju tätare blir den.

Hur och när gödslar jag min thujahäck?

Thuja brabant är väldigt lättskött. Vanligtvis räcker det att gödsla på våren med tillexempel NPK-gödsel.

Är thuja brabant en fågelvänlig häck?

Ja absolut! En annan egenskap som ofta glöms bort är att den faktiskt även är en mer inbrottskyddande häck än tillexempel avenbok (carpinus betulus)

PrisöversiktFiltrera dina val Visa alla RotklumpKrukaFärdighäck

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 80cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
2 - 2.5

50+

180 kr

100+

108 kr

200+

95 kr

300+

90 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 100cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
2 - 2.5

50+

200 kr

100+

120 kr

200+

106 kr

300+

100 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 125cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
30
Antal per meter
1.5 - 2

30+

330 kr

80+

281 kr

120+

264 kr

160+

257 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 150cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
20
Antal per meter
1.5 - 2

20+

450 kr

40+

360 kr

60+

338 kr

120+

315 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 175cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
1.5 - 2

15+

550 kr

30+

468 kr

40+

440 kr

60+

413 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 200cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
1.5 - 2

15+

690 kr

30+

587 kr

40+

552 kr

60+

518 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 250cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
10
Antal per meter
1.5 - 2

10+

1100 kr

20+

990 kr

30+

935 kr

40+

880 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 300cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
5
Antal per meter
0.5 - 1

5+

3200 kr

10+

3040 kr

15+

2976 kr

20+

2880 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 450cm Rotklump

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
3
Antal per meter
0.5 - 1

3+

5800 kr

6+

5220 kr

12+

5104 kr

18+

4930 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 80cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
200
Antal per meter
3.5 - 4

200+

54 kr

300+

51 kr

400+

50 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 100cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
200
Antal per meter
3.5 - 4

200+

64 kr

300+

61 kr

400+

60 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 125cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
150
Antal per meter
2.5 - 3

150+

147 kr

250+

140 kr

350+

137 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 150cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
100
Antal per meter
2 - 2.5

100+

160 kr

200+

152 kr

300+

149 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 175cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
100
Antal per meter
2 - 2.5

100+

195 kr

200+

185 kr

300+

181 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 200cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
75
Antal per meter
2 - 2.5

75+

250 kr

150+

238 kr

250+

233 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 250cm Rotklump

Kvalitet
Outlet
Minsta antal att beställa
75
Antal per meter
2 - 2.5

75+

350 kr

150+

333 kr

250+

326 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 80cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3.5 - 4

50+

105 kr

100+

63 kr

200+

56 kr

300+

53 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 100cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3.5 - 4

50+

135 kr

100+

81 kr

200+

72 kr

300+

68 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 125cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
30
Antal per meter
2.5 - 3

30+

175 kr

80+

149 kr

120+

140 kr

160+

137 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 150cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
20
Antal per meter
2.5 - 3

20+

240 kr

40+

192 kr

60+

180 kr

120+

168 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 175cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
20
Antal per meter
2 - 2.5

20+

340 kr

40+

272 kr

60+

255 kr

80+

238 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 200cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
2 - 2.5

15+

440 kr

30+

374 kr

40+

352 kr

60+

330 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 220cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
2 - 2.5

15+

520 kr

30+

442 kr

40+

416 kr

60+

390 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 250cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
2 - 2.5

10+

800 kr

20+

720 kr

30+

680 kr

40+

640 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 300cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
5
Antal per meter
1.5 - 2

5+

1320 kr

10+

1254 kr

15+

1228 kr

20+

1188 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 350cm Rotklump

Kvalitet
Xklusiv
Minsta antal att beställa
5
Antal per meter
1.2 - 1.7

5+

1780 kr

10+

1691 kr

15+

1655 kr

20+

1602 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 80cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3 - 3.5

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 100cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
50
Antal per meter
3 - 3.5

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 125cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
30
Antal per meter
2 - 2.5

30+

342 kr

80+

291 kr

120+

274 kr

160+

267 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 150cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
20
Antal per meter
2 - 2.5

20+

534 kr

40+

427 kr

60+

401 kr

120+

374 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 175cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
2 - 2.5

15+

634 kr

30+

539 kr

40+

507 kr

60+

476 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 200cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
2 - 2.5

15+

694 kr

30+

590 kr

40+

555 kr

60+

521 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 220cm Kruka

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
15
Antal per meter
1.5 - 2

10+

990 kr

20+

891 kr

30+

842 kr

40+

792 kr

Thuja Brabant (Thuja occidentalis ‘Brabant’) 200cm Färdighäck

Kvalitet
Limited
Minsta antal att beställa
3
Antal per meter
1 - 1

3+

2600 kr

6+

2548 kr

9+

2470 kr

12+

2418 kr

Blogg

Planterad och klart!?

Skriven av Therese Hermansson

Planteringshjälp: en närmate titt på konceptet planterat och klart. I dagens bloggpost redogör jag för varför vi på Plantinavia inte erbjuder Planterat och Klart.

Fortsätt läsa
6112

Lär dig att köpa bra kvaliteitsplantor

Skriven av Richard van der Wal

De allra flesta som skall plantera en häck vet inte vad som är viktigt att veta inför köpet av själva plantorna. Hur lär man sig att skilja på häckväxter av bra kvalitet? Det är fem steg du bör känna till för att ge din häck bästa möjliga start. Fråga hur länge plantorna fått växa Ju

Fortsätt läsa
12874