Barrväxter
Barrväxter är ofta de första växterna man tänker på när man tänker på häckväxter. Det i sig är ett bevis på den status som barrträd har som utmärkta växter för just häckplantering. De flesta barrträden är inte inhemska i Skandinavien, men det gör dem inte mindre lämpade som häckalternativ, snarare raka motsatsen. Barrträd är bland de vanligaste häcksorterna i Europa.
Långsamtväxande häckväxter
Alla plantor växer inte snabbt. Och det är bra! När man vill forma en hög häck är det såklart perfekt om en planta växer snabbt. På så sätt kan du njuta av avskildhet och insynsskydd i trädgården snabbt. Önskar du istället en tät och låg häck? I så fall är långsamväxande häckväxter ett bättre alternativ.
Lättskötta häckväxter
Trädgårdsdesign som ger en lättskött trädgård blir allt mer populärt. Trädgårdsentusiaster älskar att arbeta i trädgården, men har inte alltid tid att hålla allt tipptopp. Andra gillar helt enkelt inte att arbeta i trädgården men vill ändå njuta av en vacker, grön trädgård.
Lövfällande häckar
Lövfällande häckväxter är växter som – åtminstone i vår del av världen – fäller sina löv under hösten eller vintern. Detta gör lövfällande växter till raka motsatsen till vintergröna växter, som behåller sitt blad under hela året. Att de tappar bladen betyder dock inte att lövträd och buskar inte kan passa bra som häckväxter.
Snabbväxande häckväxter
Vissa häckväxter växer snabbare än andra. Det betyder inte att den ena sorten är bättre än den andra, det beror helt på vad du ska använda dina växter till. Medan långsamväxande växter är utmärkta för låga kompakta häckar och figurklippning, är snabbväxande häckväxter utmärkta för alla som snabbt vill ha insynsskydd.
Vintergröna häckar
Vintergröna, eller helt enkelt vintergrönt, är växter som behåller alla eller nästintill alla sina blad under vintern. Deras lövverk är nästan helt resistent mot kyla och förlust av fukt, vilket förhindrar att bladen vissnar. Därför har vintergröna växter gröna blad under alla fyra årstiderna. Vissa vintergröna växter har barr snarare än blad, även om det inte finns någon signifikant biologisk skillnad mellan dem, annat än formen.
Avenbokshäck
Hur avenbok ser ut på vintern är en av många frågor kunder har när de funderar på att köpa avenbok. Svaret ser du på denna sida. (+12 andra fakta du kanske inte känner till)
Bokhäck
Bok (Fagus Sylvatica) är en välkänd sort och kallas även vanlig bok. Denna art används också i stor utsträckning till häck. De vackra bladen skiftar till hösten till en vacker gul eller orange färg, och sitter kvar hela vintern.
Idegranshäck
Vilken Idegranshäck passar dig bäst? Med eller utan bär? Snabbväxande eller långsamt?
Lagerhägg
Lagerhägg som häck blir alltmer populärt nu när vintrarna blir mildare. Den är vackert vintergrön och växer snabbt. Vilken passar bäst i din trädgård? Lär dig allt om hur du bäst kan njuta av en vacker, buskig och tät lagerhäck i din trädgård.
Ligusterhäck
Liguster är sedan länge en väldigt populär häckplanta i Skandinavien. Det finns 2 sorter, den bredbladiga ligustrum ovalifolium och den ”vintergröna” småbladiga ligustrum vulgare. Vilken sort passar bäst i din trädgård?
Syrenhäck
Få saker är så starkt förknippade med svensk försommar som ljuvlig syrendoft och vackra klasar med syrenblommor. Det är svårt att motstå syrenernas färgstarka skönhet och gammaldags charm. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården? Det är faktiskt lättare än du tror!
Tujahäck
Ok så du har bestämt dig för en thujahäck? Smart val. Men hur väljer du mellan de olika thujasorterna? Läs artikeln nedan, inom 5 minuter vet du allt om sorternas fördelar, men även nackdelar (som leverantörer vanligtvis inte informerar dig om)
Hem Sveriges top 10 populäraste häckar 2024
Om du jämför olika online-leverantörer av häckväxter ser du att vi erbjuder relativt få olika sorters plantor.
Anledningen är enkel:
vi tror att less is more
Om du ska sälja en levande produkt som häckväxter och göra det online måste allt stämma. Inte bara sättet plantorna odlas på utan även service, funktionell hemsida, transport och leverans på utsatt dag.
Vårt motto är att leverera Sveriges färskaste häckväxter direkt från vår plantskola hem till dig via GPS-försedda lastbilar och självklart på utsatt tid.
För några år sedan frågade vi våra kunder vilka häckväxter och buskarde föredrar att plantera i sin trädgård.
Vi startade med endast 4 olika sorters häckplantor.
När vi hade transporten från Nederländerna till Skandinavien i ordning, utvidgades vårt sortiment (tack vare tips från kunder) till 10 olika häckplantor.
Att vi har valt rätt genom att fokusera på ett begränsat antal häckplantor kan vi tydligt se på våra omdömen på till exempelvis Trustpilot. Det är inte för inte som våra häckväxter rankas med hela 4.9/5 poäng. Dessutom har Plantinavias online-koncept inspirerat Google att göra en fallstudie om sin produkt Global Market Finder.
Du har äntligen bestämt dig, det blir inget staket utan det blir en häck. En logisk första fråga är vilken typ av häck du kan välja. För att få svar på vilken häckväxt som passar bäst i din trädgård kan du fråga dig själv dessa 5 frågor:
Vill jag ha en snabbväxande häck?
Vill jag ha en långsamtväxande häck?
Vill jag ha en vintergrön häck?
Vill jag ha en lövprydd häck?
I vilken växtzon ska häcken planteras?
Snabbt insynsskydd i din trädgård med en snabbväxande häck.
Det låter enkelt: du köper häcken liten (och billigt) och inom kort är du skyddad bakom en tät hög mur.
Tyvärr är det inte alltid så enkelt som det låter. Det finns också nackdelar med en snabbväxande häck, tänk på underhåll som beskärning.
Snabbväxande häckväxter växer mer än 30cm per år. Om en långsamtväxande häck ska beskäras minst en gång om året så får du räkna med 2 – 3 gånger per år för en snabbväxande häck (om du vill hålla den tät och formad).
Dessutom är vissa häckar känsligare mot kyla.
Kanske den lättaste häcken för att åstadkomma direkt insynsskydd
Plantera en höjd över 150cm och du har direkt avskildhet i din trädgård. De två mest sålda sorters snabbväxande häcktuja är jättetuja och thuja brabant
Läs mer >>
En häck som är på frammarch är avenbokshäcken (carpinus betulus).
Det är en mycket snabbväxande häck som sommartid har klargröna blad. Det latinska namnet för denna planta är Carpinus Betulus.
När bok (fagus sylvatica) används som häck ger det ett vackert tätt insynsskydd till din trädgård.
Bokhäcken växer snabbt är mörkt grön eller röt och du kan få en mycket tät häck med en bredd av ca 40-50cm
Lagerhägg (prunus laurocerasus ) är en mycket populär men omdiskuterad häckväxt.
Det finns många olika sorters lagerhägg. Skillnaden dem emellan är färg, tillväxt, bladform och härdighet.
Ligusterhäcken (ligustrum vulgare) växer ca 30cm per år och är mycket vintertålig.
Det finns många olika ligustersorter men den vintergröna ligustern passar bäst som häck i Sverige.
Syrener (syringa vulgaris) är synonymt med sommar.
Det är lätt att förstå varför så många väljer att plantera syrenhäckar. Visst skulle det vara härligt att ha en egen syrenhäck i trädgården?
Alla våra thujor blir i genomsnitt klippta 2 gånger per år och detta gör att de redan från början växer sig täta. Klippta thujor växer i genomsnitt 2 år längre här på vår odling än icke klippta thujor. Du kan se skillnaden genom att titta på huvudstammen av thujan. På en oklippt thuja ser du hela huvudstammen genom barren och den ser genast tunn och gles ut. Medan hos en klippt thuja är detta inte fallet utan den är tät och fin och du kan inte se huvudstammen genom barren. En häckthuja på 175-200cm höjd har i genomsnitt växt 5-7 år på vår odling innan den säljs vidare.
Kanske inte det du först hade tänkt dig men det kan ibland vara värt att fundera en gång till.
För många utan gröna fingrar kan en långsamtväxande häckfaktiskt vara ett smartare val.
Dessa typer av häckar kräver väldigt lite underhåll eftersom de växer mindre än 30cm per år. Långsamtväxande häckar köps ofta redan från början i önskad höjd (eller något lägre).
Det kan vara en häck runt en meter hög, men också en högre häck som en thuja smaragd runt 200cm / 250cm.
Investeringen i höga långsamtväxande häckar är ofta högre än i en snabbväxande häck eftersom att de har blivit odlade under längre tid, men som resultatet får du också ett direkt insynsskyddoch en häck som kräver väldig lite underhåll.
Om utseendet på din thujahäck är det viktigaste så kommer du att fastna för thuja occidentalis smaragd som häck
Dess speciella ljusgröna färg, kompakta tillväxt och det unika konformade utseendet gör att den anses vara den lyxigaste thujan av alla.
Som passar perfekt för ett chickt tajt utseende i din trädgård.
Idegranshäcken växer långsamt är mörkt grön och du kan få en mycket tät häck med en bredd av ca 40-50cm.
Lagerhägg är en vacker, tät, vintergrön buske.
Lagerhägg Etna och Genolia växer väldigt kompakt men inte så snabbt.
Jämfört med andra lövhäckar är måbärshäck (ribes alpinum) den som grönskar tidigast av dem alla.
Eftersom måbär är extremt stark och tålig så planteras de ofta i de kallare delarna av Skandinavien.
Gillar du att ha något grönt i din trädgård under de mörka vinterdagarna?
Då är en vintergrön häck något för dig. Vintergröna häckar förlorar inte sina löv eller barr under vintern utan de är gröna året runt. När det gäller insynsskydd och vindskydd är dessa de perfekta häckväxterna.
För att göra ditt val ännu lite mer komplicerat finns det även snabb och långsamtväxande vintergröna häckar.
Det finns också en indelning i låga, medelstora eller höga vintergröna häckar.
Dessa specifika egenskaper finner du på produktsidan för den relevanta plantan.
Tujahäck är en häck som du kan lita på. Thujor har visat sig vara robusta och anpassningsbara och klarar den svenska vintern bra
Lagerhägg (Prunus laurocerasus) är en vacker, tät, vintergrön buske.
Vintergrön liguster (Ligustrum vulgare ’Atrovirens’) är en buske som har väldigt få krav vad gäller jordmån och planteringsplats
I gruppen lövprydda häckväxter kan man välja mellan häckar som förlorar bladen på hösten eller häckar som förlorar sina löv först i slutet av vintern.
Ej vintergröna lövprydda häckar ger vanligtvis mindre insynsskyddoch vindskydd på vintern om man jämför med vintergröna häckar.
Å andra sidan ger lövens färgförändringar under hela året ett välkommet varierat inslag till din trädgård.
Lövprydda häckar är i allmänhet vinterhärdigare än vintergröna häckar.
Plantinavias häckoxbär (cotoneaster lucidus) säljs huvudsakligen till de kallare delarna av Skandinavien.
En häckoxbärhäck är extremt tålig och växer snabbt till en tät häck, idealisk för skydd mot vind eller som insynsskydd.
En häck som är på frammarch är avenbokshäcken.
När bok används som häck ger det ett vackert tätt insynsskydd till din trädgård.
Har du utrymme i din trädgård och gillar du frodigt växande häckar?
Då är prakthäggmispel (amelanchier lamarckii) ett självklart val.
Syrener är synonymt med sommar.
Jämfört med andra lövhäckar är måbärshäck den som grönskar tidigast av dem alla.
När du nu lärt dig mer om våra häckväxters olika egenskaper och kanske börjar få en idé om vad det är du önskar i din trädgård så måste du även tänka på att du ska kunna fortsätta njuta av din nya häck i flera år framåt.
Bra vård är ett plus, men det viktigaste är att plantera i rätt växtzonför att din häck ska klara sig så länge som möjligt. Om du bor i Danmark eller södra Sverige, betyder det att du har fler valmöjligheter än om du bor i Helsingfors, Sundsvall eller Trondheim.
Kontrollera alltid att den växtzon där din häck ska planteras stämmer överens med din valda plantas förutsättning. Detta kan du se på zonkartan på produktsidan.
Valet av din idealiska trädgårdshäck är i stor utsträckning personligt
Faktum är att endast en sak är bestämt åt dig och det är i vilken växtzon du befinner dig och om din valda planta klarar denna zon. Om du vill ha en snabbväxande häck måste du underhålla den oftare genom beskärning.
Om du har högre budget och vill ha ett direkt insynsskydd så köper du en dyrare häck som redan vuxit till sig till önskad höjd. Vad du än väljer, vintergröna eller lövprydda, en låg eller hög häck: med rätt underhåll så växer alla häckar vidare, speciellt häckar från Plantinavia!
Prunus laurocerasus 'Herbergii'
Syringa
Prunus laurocerasus 'Etna'
Taxus media 'Hicksii'
Taxus media 'Hillii'
Taxus baccata
Carpinus Betulus
Ligustrum vulgare 'Atrovirens'
Thuja occidentalis 'Brabant'
Thuja plicata "Martin"
Thuja occidentalis 'Smaragd'
Hej! Therese här 👋 Hur kan jag hjälpa dig?
0 växter
Inga produkter i varukorgen.
0 kr