Plantinavia har sommaruppehåll. Nästa leverans: vecka 37 (krukodlat)

Guide: Hur man blir av med bladlöss

Bladlöss kan vara ett frustrerande skadedjur för alla trädgårdsälskare. Deras snabba reproduktion och aptit på växter kan orsaka betydande skador på både inomhus- och utomhusväxter.

Har du problem med bladlöss? Frukta inte! Lyckligtvis finns det flera effektiva och miljövänliga metoder för att bekämpa dessa små skadedjur.

Läs vidare här och få tips om hur du bekämpar bladlöss på dina växter och blir fri från de små lössen, allt utan att använda skadliga kemikalier.

Vad är bladlöss?

Bladlöss är en typ av skadedjur som lever på både inomhus- och utomhusväxter. Bladlöss är vanligtvis mellan 1 och 3 mm långa och kan identifieras av de två rören som sträcker sig bakåt från buken. Bladlöss äter genom att suga växtsaft, vilket kan leda till försvagade och deformerade växter.

Förutom att suga växtsaft kan de små lössen på bladen också fungera som bärare av olika växtvirus, vilket innebär att de kan öka svamp- och virussjukdomar som ett resultat av deras utsöndring – även kallad honungsdagg.

Bladlössens egenskaper

 • Överfamilj: Aphidoidea.
 • Storlek: Bladlöss är vanligtvis mycket små. Deras storlek gör dem svåra att upptäcka med blotta ögat, särskilt när de samlas i stora grupper.
 • Färg: Bladlöss kan variera i färg beroende på art och plats, men de vanligaste färgerna på bladlöss är gröna, svarta, gråa eller vita. Vissa arter kan också ha mönster eller utsöndra en vaxartad beläggning som ger dem en slätare eller blankare yta.
 • Antenner och mundelar: Bladlöss har karakteristiska antenner och mundelar. Deras antenner är korta och ofta synliga, medan deras mundelar är utformade för att punktera växtceller och suga sav från växter.

Bladlöss är inte löss

Bladlöss är inte löss, även om namnet antyder det. De är irriterande skadedjur som de flesta trädgårdsälskare är bekanta med och som du sannolikt kommer att stöta på någon gång. De kan angripa såväl utomhusväxter som växter i växthus och uterum.

De första synliga tecknen på bladlöss på växter är en klibbig och glänsande beläggning på bladet, som härrör från honungsdagg.

Olika typer av bladlöss

Det finns flera olika typer av bladlöss, inklusive:

 • Kål-bladlöss
 • Persika-bladlöss
 • Potatis-bladlöss
 • Ärt-bladlöss
 • Rödbeta-bladlöss
 • Gurk-bladlöss
 • Äppel-bladlöss
 • Rosen-bladlöss
 • Späd-bladlöss

Bladlöss förökar sig snabbt

Bladlöss förökar sig väldigt snabbt och därför kan det vara enormt svårt att bekämpa bladlöss när de väl etablerat sig på bladen. Bladlöss är kloner av sin mor, vilket betyder att de små avkommorna redan har embryon för en ny generation i sig så snart de föds.

Bladlöss lever i genomsnitt 20-40 dagar, och en enda bladlus kan få 40-100 små bladlöss under loppet av en säsong.

Det är just denna unika reproduktionsförmåga som gör bekämpningen av bladlöss så viktig och utmanande – Det krävs snabba och effektiva åtgärder för att förhindra att en liten grupp bladlöss blir ett stort problem.

Läs även vårt blogginlägg om marktäckande växter och få inspiration till vilka växter du ska välja till trädgården.

När är bladlöss-säsongen?

Bladlöss dyker ofta upp på våren när vädret blir varmare. De milda temperaturerna och ökat solljus stimulerar tillväxten hos växter och uppmuntrar bladlöss att fortplanta sig snabbare. Bladlössen har därför de bästa förutsättningarna under sommarmånaderna från juni till augusti.

På hösten, när vädret börjar svalna, söker vissa bladlössarter skydd i varmare områden eller producerar ägg som kan övervintra. Det innebär att antalet bladlöss minskar under dessa månader, men de kan fortfarande finnas på växter inomhus eller utomhus.

Även om vintern kan vara en lugnare tid för bladlöss, kan de fortfarande utgöra ett hot mot växter som odlas inomhus eller i uppvärmda växthus. Därför är det viktigt att vara medveten om bladlössens årstidsmönster, så att du är så beredd som möjligt på att hantera dem när de dyker upp.

Hur man bekämpar bladlöss

Som tur är finns det många olika metoder för att bekämpa bladlöss som snabbt och enkelt kan hjälpa dig att bli fri från de irriterande skadedjuren. Metoden du väljer att använda för att bekämpa bladlöss beror på hur mycket tid du är villig att lägga på det.

Vi har sammanställt några av de mest använda metoderna för att bli fri från bladlöss på dina växter.

Gör ditt egna miljövänliga bladlössmedel

Vill du bli av med bladlössen på ett miljövänligt och skonsamt sätt kan du prova att göra ett hemmagjort botemedel för att få bort bladlössen.

Hur man gör det

Börja med att blanda matolja och tvål.

Du kommer behöva:

 • 2 matskedar vegetabilisk olja
 • 3 matskedar gröntvål
 • 2,5 dl vatten

Häll detta i en sprayflaska och spraya blandningen över hela plantan. Om växten är hårt drabbad kan du upprepa rutinen efter 1-2 veckor. Oljan kommer att bilda ett kvävande lager över löss, kvalster och ägg, medan tvålen torkar ut dem.

Om du sprejar blommande växter eller växter med mycket ömtåliga blad, överväg att halvera doseringen av tvål i vattnet och använd istället en sprayflaska med små munstycken som ger små droppar. Kronbladen på blommorna kan annars bli fula på ömtåliga växter.

Om allt hopp är ute kan du överväga att använda kemiska medel istället. Men det bör alltid vara sista utvägen.

Läs även vår guide för att hitta den perfekta trädgårdshäcken.

Använd insekter för att bekämpa bladlöss

Om du vill bekämpa bladlöss kan du också prova att använda nyttiga insekter. Nyttiga insekter kan vara nyckelpigor, svävflugor, parasitgetingar, spetsvingar, insekter och gallmyggor. Genom att skapa en naturlig miljö som attraherar dessa nyttiga insekter kan du ha turen att bli av med bladlöss.

Om du har ett växthus kan du prova att lämna dörren öppen och låta dessa rovdjur leta sig fram till växterna. Om det inte går att locka dem på naturlig väg kan du också köpa dessa nyttiga insekter i butik eller online.

Läs även vårt blogginlägg med tips för att vattna trädgården.

Huskurer mot bladlöss

Ofta hör man om olika huskurer som kan användas i kampen mot bladlöss – inklusive hemgjorda sprayer.

Några av de vanligaste huskurerna mot bladlöss är:

 • Skölj växterna med vatten
 • Plantera vitlök för att avskräcka bladlöss
 • Spridning av aska runt plantorna
 • Det sägs också att man kan göra en blandning av brunsåpa, olja och eventuellt sprit som sprayas på plantorna och på så sätt avskräcka bladlöss. Det avråds dock från att göra egna blandningar för bekämpning av bladlöss, då Naturvårdsverket av miljöskäl har utfärdat ett förbud mot att tillverka egna medel för att bekämpa bladlöss. Köp istället kommersiella produkter som är gjorda för ändamålet.

Dessa huskurer har ingen dokumenterad effekt för att bekämpa bladlöss, men det är värt ett försök. Experimentera och se vad som fungerar.

Andra metoder för att hålla bladlössen borta

Lyckligtvis finns det många andra saker du kan göra för att hålla bladlössen borta från dina växter. Det viktigaste är att se till att underhålla växterna, d.v.s. ge dem mycket vatten – speciellt under torka.

Dessutom är det viktigt att du kommer ihåg att hålla utkik efter tecken på bladlöss, inklusive början av honungsdagg och skelettrester på de nedre bladen. Detta minimerar risken för att bladlössen tillåts fortplanta sig.

Om dina växter har fått bladlöss kan du också prova att skölja dem med handdusch eller trädgårdsslang. Se till att du inte använder för stark vattenstråle på dina växter när du sköljer bort bladlössen.

Läs även våra växtguider och bli inspirerad att hitta växter till trädgården.

Vill du veta mer om hur man blir av med bladlöss? Kontakta oss!

Om du efter att ha läst detta blogginlägg har frågor om vad du kan göra för att bli av med bladlöss, tveka inte att kontakta oss! Vår personal ger dig gärna råd. Du är också välkommen att utforska vårt sortiment av häckväxter som inkluderar bland annat bokhäck, ligusterhäck, syrenhäck och thuja.

Skottkärran

0 växter

Inga produkter i varukorgen.